10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde “Devlet Tiyatroları Her Yerde!” başlıklı bir lansman Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan Türk Ocağı Salonu’nda gerçekleştirildi…
Haber: Ali Fikret
Cumhuriyet Dönemi’nin bu görkemli mimarisinde, Devlet Tiyatrolarının Genel Sanat Yönetmeni Tamer Karadağlı, usta sanatçıları anarak söze başlamış, onların izinden gitmenin bir sanatçının olmazsa olmazı olduğuna değinmiş, Türkiye’de tiyatro sanatının seyir defterini Devlet Tiyatroları ile özdeşleştirmiştir” şeklinde açıklamalar yaptı.
Bir köşede Muhsin Ertuğrul perdeyi çekmeye hazırlanıyor diyerek sözlerine başlayan Karadağlı; “ Çok kıymetli hocam Cüneyt Gökçer’in replikleri yankılanıyor sahnede. Asuman Koral’ın, Yıldız Kenter’in ve Ali Ecder Akışık tiyatroya olan tutkusu, adeta sözlerime eşlik ediyor. Onların izinden gitmek, bir sanatçının olmazsa olmazıdır. Önümüzdeki yıl 75. yılına girecek Devlet Tiyatrolarının asıl amacının, Çağdaş Türk toplumunun tiyatrosu nasıl olmalıdır?” ın yanıtını aramaktan geçer. Bayrağımızın dalgalandığı her yere, ülkemizin en ücra köşesine tiyatro sanatımızı götürmeyi ele aldık. Devlet Tiyatroları 75. yıla uçarken, ulusal tiyatromuzu geliştirmeyi ve kalkındırmayı hedefledik. Amacımız, bizim olanı, bize özgü olanı ve çağdaş tiyatroyu kalkındırmak olacak. Farklılıklarımızdan bir yaşam öyküsü çıkartmak; Birbirimizi kabullenerek güçlenmenin ve çoğalmanın, yüzyıllardan beri karşıtlıklarımızla zenginleşmiş, farklı kültürlerden çok geniş bir bahçe yapmış toplumumuzun da geniş kesimlerine hitap edeceğiz” dedi.
KARADAĞLI “KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Karadağlı, “Türk oyun sanatının yurt içinde gelişmesi, ilerlemesi ve yurt dışında yayılmasını sağlamak, duyurmak ve tanıtmak. Türk halkının dil ve kültürünü, yurt ve güzellik sevgisini, toplumun genel eğitim çizgisini yükseltmek. Türk halkının kültürünü destekleyerek temel değerler üzerinden doğru yargılara varmasını sağlamak. Yerli yazarların yetiştirilmesine yardımcı olmak, Türk yazarlarının eserlerinin yabancı ülkelerde tanıtılmasını sağlamak. Dünya klasiklerini, tiyatro sanatındaki yenilikleri tanıtmak. Yabancı sanat adamlarıyla iş birliği yaparak, ülkemiz ve diğer ülkeler arasındaki kültürel iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunmak yapacaklarımızın arasındadır” dedi.
Karadağlı, Devlet Tiyatrolarının Türkiye’nin tiyatro sanatı alanındaki en önemli yapıtaşlarından biri olduğuna değinerek; ” Repertuvar yelpazesindeki çeşitli renklerle hemen herkese hitap edeceğiz. Önümüzdeki sezon bizim için bir ilke yönelmek istiyoruz. Özelikle çağdaş edebiyat eserlerimizin uyarlamalarını daha çok sahnelerde bulacaksınız. Devlet Tiyatrolarının her yıl olduğu gibi, festival sezonu olan Mart ile Haziran ayları arasında, dünya tiyatrosunun en özel eserlerine, adından söz ettirecek yerli yapımlara ve önemli projelere imza atacağız. Avrupa’nın parmakla gösterilecek antik tiyatrolarına sahip topraklarda yaşamanın haklı gururunu taşımaktayız. Yaz boyunca antik tiyatrolarda oyunlarımız, ülkemizi ziyaret eden konuklarımıza başta olmak üzere halkımıza sunulacak. Dünyada pek çok ülke kendi kültür, değer, birikim ve sanatlarını en iyi şekilde sunarken, aynı zamanda ülkelerin tanıtımında büyük bir rol oynayan turizmi de güçlendiriyor” şeklinde konuştu.
En önemli çalışmalarından birinin de Devlet Tiyatrolarının geçmişiyle özdeş, Ankara Devlet Konservatuvarı Binası olduğuna değinen Karadağlı, “Binanın, yeniden bir sanat merkezi haline gelerek hak ettiği değere kavuşması amacıyla, 75. Kuruluş Yılımızda Devlet Çocuk ve Kukla Tiyatrosuna dönüştürmek için ön çalışma ve görüşmelerin yapıldığını da söylemek isterim. Devlet Tiyatrolarının sahne sayısını arttırmak konusunda hızlı ve kalıcı girişimlerde bulunmaktayız, Bu konuda ilk olarak Gaziantep, “Şehitkamil” Belediyesi sahnesinin Devlet Tiyatrosu olarak hizmete açıldı. Ayrıca Ankara Gölbaşı ve Ankara Etimesgut Belediyelerinin sahneleri konusunda da çok kısa zamanda bir protokol imzalanacaktır. Devlet Tiyatrolarında, klasik sahne biçimlerinden deneysel, avangart yapımlara kadar pek çok üslupta oyunlar oynanacak. Önümüzdeki dönemde gençler ilgisini çekecek, çağın hızını yakalamayı amaçladıkları oyunlara yönelecek. Bu amaçla “DT Genç Sahne!” uygulamasıyla, çağdaş dünya tiyatrosunun değerli yapımlarını üniversitelerin öğrenci ve bahar şenliklerinde, gençlik buluşmalarında, kampüslerde ve şehirlerin alternatif mekânlarında sergilenecek” dedi.
Tamer Karadağlı’nın konuşması sırasında Küçük Tiyatro Binası ve Ankara Devlet Konservatuvarının kuruluş öykülerini anlatan kısa belgeseller de sunuldu. Devlet Tiyatroları çalışanları, bu büyük sanatsal maratonu omuzlayan büyük bir ekip olduğunu belirten Genel Sanat Yönetmeni, sanatsal ve idari sorumluluğu üstlenen, ağır çalışma koşullarındaki arkadaşlarıyla arasındaki bağın son derece güçlü olduğunu ifade etti. “Devlet Tiyatroları, 2024 Tiyatro Her Yerde!” lansmanı mini bir resitalle sona erdi.