SON DAKİKA

Ankara’da Görkemli Bir Köşk “Merik”

İnşa edildiği günden bu yana Ankaralılar için bir merak unsuru haline gelen Merik Konağı, 25 Aralık 2008 tarihinden bu yana müze olarak hizmet vermekte. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi ve Araştırma Merkezi adı altında ziyaretçilerini karşılayan bu bina, ülkemizin ilk mimarlık ve mobilya müzesi olma unvanına sahip.

Yapıldığı 1966 yılından beri önünden her geçeni merakla kendisine baktıran Merik Konağı’nın dışı kadar içi de oldukça şatafatlı. Pırıl pırıl parlayan yaldızlarından dolayı ‘Altın Köşk’ olarak da bilinen yapı, Amerika’ da yaşayan iş adamı Ali Rıza Bozkurt tarafından yaptırılmış.  Rahmetli Bozkurt yaptırdığı yıllarda bu gizemli görünümlü bina için şu yorumu yapmıştı: “Bu evin parasal değeri zenginlik gösterisi değildir. Bu evin zenginlik gösterisi, atalarımızın yarattığı o mimarlık, süsleme sanatının uygulanmasıdır. Ama şunu söyleyeyim, bu evin içindeki eşyalar binanın kendisinden daha pahalı”.

İçi ayrı dışı ayrı güzel

Altın Köşk’ün tamamen ahşap olan dış cephesi Amerika’dan getirtilen ve 500 yılda yetişen “kızıl ağaç” (red wood) denilen nadide bir ağaç türünden yapılma. Bahsedilen ağacı Amerika sınırlarından çıkartmak şimdilerde yasak. Ayrıca Altın Köşk, Osmanlı’daki saraylardan ve köşklerden parçaların birebir kopyalayıp uygulandığı bir eser. İçindeki odalar ve salonların her biri ziyaretçilerini o yılların atmosferine sokuyor.

Merik Konağı adını Ali Rıza Bozkurt’un annesi Meryem Hanım’a borçlu. Çünkü annesinin eğitim tutkusunu onurlandırmak ve anısını yaşatmak için inşa ettirdiği Merik Konağı’nın adı aslında annesinin köydeki lakabından gelmekte. Osmanlı mimarisinin en seçkin eserlerinden kopyalanarak tasarlanan bu konak, 2008 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerine kapılarını aralıyor.

Annesinin Anısına

Merik Konağı adını o zamanlar hayatta olan Ali Rıza Bozkurt’tan bir alıntı ile yad edelim: “Merik ismi annemin lakabından gelmektedir. Asıl adı Meryem’dir. Bizler Sivas’ın Kangal kazasının Mamaş Köyü’ndeniz. Annem köyde okuma yazma bilen tek kadınmış. Bütün asker mektuplarını o okur yazarmış. Köylüler onu çok sever ve Meriş’im diye çağırırlarmış. Zamanla lakabı Merik kalmış. Sonraları biz köye gidince bizi görenler Merik’in çocukları geldi derlerdi. Kendisi bir köylü kadınından beklenmeyecek derecede okumayı ve sanatı severdi. Adeta tutkundu. Bizlere tek vasiyeti, ‘çocuklarınızı benim sizi okuttuğumdan daha iyi okullarda okutmazsanız öbür dünyada iki elim yakanızdadır,’ olmuştur. Onun anısını yaşatmak için Merik Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı’nı kurduk. Bu konağın gelirini dönemsel periyodlar içinde tariflenmek üzere bu vakfa bıraktık. Türk eğitim ve kültürüne ve annemizin anısına bir katkıda bulunabilmek bizleri çok mutlu edecektir.”

Ali Rıza Bozkurt Kimdir?

Ali Rıza Bozkurt, 1942 Sivas doğumlu bir yüksek inşaat mühendisidir. İTÜ Mühendislik Fakültesi’nde inşaat mühendisliği eğitimi almış olan Ali Rıza Bozkurt, ayrıca Harvard University Kennedy School of Government mezunudur. Türkiye’de ve dünya çapında 20’den fazla ülkede inşaattan ulaşıma, altyapıdan enerji sektörüne kadar birçok alanda projeler üretmiş ve yatırımlar gerçekleştirmiş olan Ali Rıza Bozkurt’un en kıymetli eserleri arasında Merik Konağı yer alır.

Merik Konağı Hangi Günler Açık?

Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü ziyaretçilerini karşılayan Merik Konağı, saat 10:30 ila 16:30 arasında ziyarete açık. 7 yaş altı ve 65 yaş üstü ziyaretçilere girişin ücretsiz olduğu Merik Konağı’nı müzenin belirlediği giriş ücretini ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Merik Konağı’nı ziyaret etmek isteyenler için müzeye girişlerde güvenlik sebebiyle kimlik göstermenin zorunlu olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Altın Köşk, Bilkent’teki İhsan Doğramacı Bulvarı’nda ziyaretçilerini bekliyor.

Okunma Sayısı: 564

İlgili Haberler