SON DAKİKA

“Aziz İstanbul” Sergisi Galata Rum Okulu’nda Ziyaretçilerle Buluşuyor

“Aziz İstanbul” Sergisi Galata Rum Okulu’nda Ziyaretçilerle Buluşuyor

 

Galata Rum Okulu’nun açılışı “Aziz İstanbul” sergisi ile gerçekleşti. Galata Rum İlkokulu Vakfı’nın ev sahipliğinde, Vehbi Koç Vakfı (VKV) ile Athanasios ve Marina Martinos Vakfı’nın (AMMF) destekleriyle düzenlenen sergide, AMMF ve Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonundan İstanbul temalı eserler yer alıyor. Küratörlüğünü Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi’nin üstlendiği sergi, 12 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.

 

Galata Rum Okulu’nda yer alan “Aziz İstanbul” sergisinin açılış töreni Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) Kurucuları Athanasios Martinos ve Marina Martinos, Galata Rum İlkokulu Vakfı Başkanı Meri Komorosano, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding üst yönetimi, serginin küratörleri Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Restore edilen Galata Rum Okulu’nun açılışı onuruna düzenlenen “Aziz İstanbul” sergisi, 24 Mayıs – 12 Kasım 2023 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak. Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Hülya Bilgi’nin küratörlüğünde düzenlenen sergide, AMMF koleksiyonlarından 18. ve 19. yüzyıldan Avrupalı ressamların İstanbul’u resmettiği yağlıboya ve suluboya tablolar ile Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonundaki, aynı dönemde İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için imal edilen gümüş ve sedef eserler yer alıyor.

 

Resimler Avrupalı ressamların İstanbul’a duyduğu hayranlığı gözler önüne sererken, gümüş ve sedef eserler şehrin kendisinin harikulade eserler üreten bir sanatsal yaratıcılık kaynağı olduğunu gösteriyor. Avrupalı sanatçıların eserleri 18. ve 19. yüzyılların görkemli İstanbul’unun büyüleyici bir panoramasına hayat verirken, aynı dönemde şehirdeki kiliseler için üretilen eserler de şehrin kozmopolit karakterini yansıtıyor.

 

Sergi Salı-Pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

 

Athanasios ve Marina Martinos Vakfı Hakkında

Sağlık, din, eğitim ve kültür alanlarında topluma destek sağlamak amacıyla 2016’da kurulan Athanasios ve Marina Martinos Vakfı’nın (AMMF) tüm faaliyetlerine, vakfın sosyal amaçları konusunda derin bir farkındalık ve yaşam kalitesini iyileştirme çabası yön veriyor. Geniş kapsamlı faaliyetleri kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan AEGEAS aracılığıyla da yürütülüyor. AMMF sağlık sektöründe, hastanelerin modernizasyonuna ve sağlık merkezlerindeki donanımın iyileştirilmesine mali kaynak sağlıyor. Bu sektöre katkıları arasında Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle kurulan Athinoula A. Martinos Biyomedikal Görüntüleme Merkezi de yer alıyor. Vakıf, okulların ve eğitim kurumlarının altyapısını iyileştirmeye, kütüphaneleri zenginleştirmeye ve burs sağlamaya yönelik bağışlarla eğitime destek oluyor. Müzeleri ve kültürel miras kurumlarını desteklemenin yanı sıra kazılara, yayınlara, sanat sergilerine ve kültürel etkinliklere sponsor olarak kültürel gelişimi teşvik ediyor Yunanistan’daki ve başka ülkelerdeki kilise ve manastırları restore ederek dini mirası korumayı amaçlıyor. AMMF 2022’de Türkiye’de Gökçeada’daki Rum cemaat okulunu yeniledi, İstanbul’da Galata Rum Okulu’nun restorasyonunu ve Büyükada’daki Aya Dimitri Kilisesi’nin renovasyonunu gerçekleştirdi.

 

Vehbi Koç Vakfı Hakkında

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı (VKV), köklü vakıf geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla merhum Vehbi Koç tarafından 1969’da kuruldu. Vakıf, modern ve gelişen Türkiye için temel hizmet sahaları olarak belirlediği eğitim, sağlık ve kültür sektörlerinde kapsamlı faaliyet yürütüyor. Her biri mükemmellik merkezi haline getirilen kuruluşlarıyla örnek teşkil etmenin yanı sıra geniş çaplı proje destekleriyle de topluma hizmet ediyor. İlgili bakanlık ve yerel kurumlarla iş birliği içinde okul, yurt, hastane ve tıp merkezi inşa edip bağışlayarak toplumsal kalkınmayı destekliyor; binlerce yetenekli gence eğitim bursları veriyor. Vehbi Koç Vakfı’nın kültür ve sanat alanındaki faaliyetleri, 1980’de Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi’nin (SHM) kurulmasıyla başladı. Müze Türk-İslam eserlerinin yanı sıra Anadolu uygarlıklarına ait arkeolojik eserlerden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Vakıf, Türkiye genelinde birçok kültür kurumu ve araştırma merkezi kurarak, kültür alanındaki katkılarının alanını daha da genişletiyor. Vakfın geniş kapsamlı kültürel faaliyetleri arasında, New York Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki iki Osmanlı sanatı galerisinin genişletilmesi ve yenilenmesi için yapılan bağışlar gibi, dünyaca tanınmış kuruluşlarla işbirlikleri de yer alıyor.

 

Galata Rum Okulu Hakkında

Galata Rum Okulu, 1885 yılında neo-klasik mimari üslupla inşa edildi. İstanbul’un en eski semtlerinden Galata’da yer alan okul, öğrenci yetersizliği nedeniyle 1988 yılında eğitim faaliyetlerine ara verdi. 2012 yılında İstanbul Rum cemaatine iade edilen okul binası, bu tarihten itibaren Galata Rum İlkokulu Vakfı bünyesinde birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptı. Mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı’nın desteğiyle restore edilen vakıf binası; 2023 yılında kapılarını okulun ve kentin tarihini, belleğini ve geleceğini araştırmayı amaçlayan nitelikli, deneysel ve özgür her yaratıcı zihin ve projeye açıyor. Başta Rum kimliği ve kültürel mirası olmak üzere birçok farklı kültürel kimlik ve birikimi bünyesinde barındırarak tüm İstanbul’u kucaklayan bir kültür, sanat ve eğitim alanı olarak faaliyet göstermeyi amaçlıyor.

Okunma Sayısı: 564

İlgili Haberler